11 šílených způsobů, jakými masný průmysl ovlivňuje planetu

Etické problémy a nehumánní podmínky chovu – to jsou nejčastější argumenty, které upozorňují na problematiku masného průmyslu. Co když je ale za chovem zvířat ještě něco víc? Něco, co přímo ovlivňuje naši planetu? Pojďme si ukázat 11 citací a faktů upozorňujících na environmentální dopad lidské spotřeby masa.

1. fakt: 40% zemské plochy bez ledu je používáno k výrobě potravin pro člověka, přičemž celých 30% z tohoto počtu se používá při výrobě masa a mléčných výrobků.

“Největším zásahem lidí pro přispění snížení uhlíkové stopy nebude to, že opustí svá auta, nýbrž to, že budou konzumovat podstatně méně červeného masa.” ~ profesor Tim Benton, University of Leeds, Velká Británie

2. fakt: Na 15% emisí, které na Zemi způsobují globální oteplování, se z celé poloviny podílejí hospodářská zvířata a zemědělství.

“Pojídáním masa sdílíme odpovědnost za změny klimatu, ničení našich lesů, otravování našeho vzduchu a vody. Jednoduchý čin – přechod na vegetariánství – způsobí změnu ve zdraví naší planety,” ~ Thích Nhất Hạnh

3. fakt: Průměrný Američan sní za rok asi 125 kg masa, zatímco průměrný obyvatel Bangladéše necelá 2 kila.

“Jsme závislí na mase vzešlém z krmení zrninami, stejně tak jako jsme závislí na automobilech hltajících benzín či naftu. Velká auta dávala smysl jen v dobách, kdy byla levná ropa. Dnešní produkce masa ze zvířat krmených zrninami má smysl pouze tehdy, když skutečné náklady na jeho výrobu nepočítáme.” ~ Frances Moore Lappe, Diet for a Small Planet 

14409524_897610923678919_8579498740945411002_o

4. fakt: Každý rok spotřebují hospodářská zvířata 1.3 miliardy tun obilí, přičemž většinu z tohoto množství zkrmí skot.

“Pokaždé, když konzumujeme maso, vejce a mléčné výrobky, přispíváme k ekologické devastaci a plýtvání a zneužití zdrojů na globální úrovni.” ~ Ingrid Newkirk, prezidentka PETA

5. fakt: Jedna kráva zkonzumuje 75 až 300 kg obilovin k produkci 1 kg masa.

“Stejně jako u tabáku se zdravotní varování ohledně konzumace masa množí a povědomí o vlivu produkce masa na životní prostředí stále roste. Stejně jako cigarety ztratily svůj půvab, ztrácí v některých zemích maso společenskou prestiž. Potravinový marketing ve Velké Británii odhaduje, že celé 2 miliony lidí v zemi jsou striktní vegetariáni. Ještě důležitější je, že počet lidí omezujících konzumaci masa ve své stravě, rychle roste. Odhaduje se, že v Británii většinu času nekonzumuje maso celých 6 milionů lidí.” ~ Alan B. Durning a Holly B. Brough, Taking Stock: Animal Farming and the Environment, Washington, D.C., 1991

6. fakt: Strava bohatá na maso = 7.2 kg emisí oxidu uhličitého, vegetariánská strava = 3.2 kg emisí oxidu uhličitého, veganská strava = 2.9 kg.

“Kus hovězího dobytka vychovaného na skotském vřesovišti má velice odlišnou ekologickou stopu na rozdíl od intenzivního výkrmu za použití koncentrovaného krmiva.” ~ Tristram Stuart, Author & Activist

7. fakt: V USA se ročně použije 76 milionů kg pesticidů a 7.8 miliard kilogramů dusíkatých hnojiv na 60 milionů hektarů zemědělské půdy, aby poskytla krmivo pro dobytek.

“Potřebujeme pokoru a jasnost, že naše potraviny – ačkoli těží z technologického pokroku – těží stále dobře z ekologických zdrojů, které jsou zadarmo, jako levná energie, velké množství vody všude a stabilní klima.” ~ Dan Barber, šéfkuchař

krava-znecisteni-vegan-zivotni-prostredi-environment

8. fakt: 4/5 odlesněného Amazonského deštného pralesa souvisí s chováním dobytka.

“Lesy a zvířata chovaná na maso soupeří o stejnou půdu. Ohromná chuť bohatých států po mase znamená, že agrobyznys může platit víc než ti, kteří se snaží zachovat a obnovit lesy. Doslova tu hazardujeme s budoucností naší planety – kvůli hamburgerům.” ~ Peter Singer, Osvobození zvířat

9. fakt: Rozšířené používání antibiotik u hospodářských zvířat způsobuje vyšší odolnost bakterií vůči antibiotikům, s čímž souvisí i vznik život ohrožujících “super bakterií”.

“Lineární, jednodruhový způsob farmaření je útokem na ekologickou funkci krajiny. Je to něco, co se chystá zničit tuto přirozenou funkci – od půdní struktury až po ekonomii… Je tedy načase začít pracovat se skutečnou ekologickou funkcí.” ~ Joel Salatin, farmář

10. fakt: Znečištění vody způsobené velkochovy se rovná množství splašků z malého města.

“Neměla by to být zodpovědnost spotřebitele zjišťovat, co je kruté, co není, co ničí životní prostředí a co je naopak udržitelné. Kruté a destruktivní potraviny by měly být nelegální. Nepotřebujeme mít možnost koupit dětskou hračku s olověnou barvou, aerosoly s chlorfluoruhlovodíkem nebo léky s nepopsanými vedlejšími účinky. Stejně tak nepotřebujeme možnost nákupu produktů z hospodářských zvířat.” ~ Jonathan Safran Foer, Jíst zvířata

11. fakt: Do roku 2050 se předpokládá zdvojnásobení světové produkce masa.

Snížení konzumace hovězího i jiného masa je nejsilnější a jediný čin, kterým můžete zastavit ničení životního prostředí a pomoci zachování přírodních zdrojů. Na našich volbách záleží. Co je nejzdravější pro každého z nás osobně, je také nejzdravější pro podporu života naší drahé, ale zraněné planety.” ~ John Robbins, prezident organizace EarthSave Foundation a autor knihy Diet for a New America

 

Zdroj článku: quote.com
Zdroj obrázků: pixabay.com

Praktická příručka zdarma

Příručka - náhled

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *