Projezte se k lepším známkám

Říká se, že jste to, co jíte, takže pokud jde o školu a období zkoušek, má smysl přemýšlet nad tím, co svému tělu dáme. Jídlo je palivo a vědět, co jíst a pít právě před zkouškami, může mít vliv na náš výkon. 

Klíčovým faktorem toho, jak dobře uděláte zkoušku, jsou “kognitivní funkce”, což prakticky znamená “fungování mozku”. Kognitivní funkce zahrnují také paměť a pozornost, které mohou být snadno ovlivněny druhem a množstvím potravy, kterou jíte či nikoliv. Takže je logické, že ke zlepšení výkonnosti při zkouškách chcete přemýšlet o maximálním využití vašich kognitivních funkcí a zvážit stravu jakožto klíčový faktor.

Takže kde začít? První věc, nad kterou je třeba se zamyslet – a týká se to především zkoušek v ranních hodinách – je snídaně. Výzkumy naznačují, že konzumace snídaně ve srovnání s jejím vynecháváním zvyšuje kognitivní funkce u dětí, dospívajících i dospělých – naopak vynechávání snídaní může zhoršit kognitivní funkce a tím i výkon u zkoušek. Vždy byste se tedy měli před zkouškou najíst, v ideálním případě asi dvě hodiny předem. Záleží však také na tom, co jíte. Podle výzkumů by u dospívajících měla mít snídaně spíše nízký glykemický index (GI).

Potraviny s nízkým GI způsobují pomalejší vzestup a menší vrchol koncentrace glukózy v krvi po jídle, což je považováno za přínosné právě pro kognitivní funkce. Ideálním startem do dne by tedy mohlo být müsli nebo ovesná kaše (obojí ovšem bez přidaného cukru) například s jablkem.

Snídaně by měla obsahovat sacharidy (v rozumném množství), protože monosacharid glukóza je hlavním palivem pro mozek. Vhodné jsou tedy potraviny jako cereálie, toasty a obilné kaše. Přemýšlet také můžete o dodání nějakého toho proteinu, který pomáhá tělu cítit se plnější po delší dobu. Nebojte se tedy do snídaně zařadit zeleninu, pomazánky se sojovým základem nebo luštěniny. Vzhledem k tomu, že kručící žaludek je asi to poslední, co ještě u zkoušky chcete prožívat, může být snídaně obsahující jak sacharidy, tak i bílkoviny tím nejlepším před podáním výkonu. Stejně tak vhodné je vyhnout se potravinám s vyšším obsahem tuku, protože se po nich můžete cítit unaveni.

Žíznivá práce

Krom snídaně je taktéž důležité zajistit, abyste zůstali hydratovaní. Spousta lidí nepije dostatečné množství vody a výzkumy naznačují, že dehydratace škodí našim kognitivním funkcím. Pokud jde o to, co pít, obyčejná voda je vždy nejlepší volbou, jelikož spousta energetických drinků a ovocných nápojů obsahuje příliš mnoho cukru.

Někdy stojí za uvážení také koefin. Právě kofein má dobře zdokumentované účinky na naše kognitivní funkce a pozornost. Důležité však je to nepřehnat! Vysoká dávka kofeinu naopak vede ke zhoršení kognitivních funkcí, můžete se přestat soustředit (a taky budete možná chtít jít běhat kolem zkouškové haly). Opačná situace ale může nastat u lidí zvyklých na kofein, na něž může mít zase negativní vliv to, když si kofein nedají.

Takže tohle je vhodná strava pro ranní zkoušky, ale co odpoledne? No, pro tuto situaci platí stejná pravidla. Oběd by měl být založen na dostatku sacharidů a bílkovin (a sněden ideálně dvě hodiny před zkouškou, pokud je to možné), nutností je taktéž udržet své tělo hydratované a pokud potřebujete kávu, nezapomeňte se udržet na středním příjmu kofeinu.

Nakonec je potřeba dodat, že výživa není věda, která se dá napasovat na všechny stejně. To, co funguje jednomu člověku, nemusí fungovat zase druhému, takže berte tyto stravovací tipy jako obecné pokyny. Nejlépe si tyto stravovací strategie nejdříve vyzkoušejte, abyste se ujistili, že vám budou fungovat. Je lepší to zjistit předem, než v sedm ráno sedět se staženým žaludkem nad mísou kaše.

Zdroj: iflscience.org
Zdroj obrázků: pixabay.com

Praktická příručka zdarma

Příručka - náhled

Odpovědět

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *