11 šílených způsobů, jakými masný průmysl ovlivňuje planetu

Etické problémy a nehumánní podmínky chovu – to jsou nejčastější argumenty, které upozorňují na problematiku masného průmyslu. Co když je ale za chovem zvířat ještě něco víc? Něco, co přímo ovlivňuje naši planetu? Pojďme si ukázat 11 citací a faktů upozorňujících na environmentální dopad lidské spotřeby masa.

1. fakt: 40% zemské plochy bez ledu je používáno k výrobě potravin pro člověka, přičemž celých 30% z tohoto počtu se používá při výrobě masa a mléčných výrobků.

„Největším zásahem lidí pro přispění snížení uhlíkové stopy nebude to, že opustí svá auta, nýbrž to, že budou konzumovat podstatně méně červeného masa.“ ~ profesor Tim Benton, University of Leeds, Velká Británie

2. fakt: Na 15% emisí, které na Zemi způsobují globální oteplování, se z celé poloviny podílejí hospodářská zvířata a zemědělství.

„Pojídáním masa sdílíme odpovědnost za změny klimatu, ničení našich lesů, otravování našeho vzduchu a vody. Jednoduchý čin – přechod na vegetariánství – způsobí změnu ve zdraví naší planety,“ ~ Thích Nhất Hạnh

3. fakt: Průměrný Američan sní za rok asi 125 kg masa, zatímco průměrný obyvatel Bangladéše necelá 2 kila.

„Jsme závislí na mase vzešlém z krmení zrninami, stejně tak jako jsme závislí na automobilech hltajících benzín či naftu. Velká auta dávala smysl jen v dobách, kdy byla levná ropa. Dnešní produkce masa ze zvířat krmených zrninami má smysl pouze tehdy, když skutečné náklady na jeho výrobu nepočítáme.“ ~ Frances Moore Lappe, Diet for a Small Planet 

14409524_897610923678919_8579498740945411002_o

4. fakt: Každý rok spotřebují hospodářská zvířata 1.3 miliardy tun obilí, přičemž většinu z tohoto množství zkrmí skot.

„Pokaždé, když konzumujeme maso, vejce a mléčné výrobky, přispíváme k ekologické devastaci a plýtvání a zneužití zdrojů na globální úrovni.“ ~ Ingrid Newkirk, prezidentka PETA

5. fakt: Jedna kráva zkonzumuje 75 až 300 kg obilovin k produkci 1 kg masa.

„Stejně jako u tabáku se zdravotní varování ohledně konzumace masa množí a povědomí o vlivu produkce masa na životní prostředí stále roste. Stejně jako cigarety ztratily svůj půvab, ztrácí v některých zemích maso společenskou prestiž. Potravinový marketing ve Velké Británii odhaduje, že celé 2 miliony lidí v zemi jsou striktní vegetariáni. Ještě důležitější je, že počet lidí omezujících konzumaci masa ve své stravě, rychle roste. Odhaduje se, že v Británii většinu času nekonzumuje maso celých 6 milionů lidí.“ ~ Alan B. Durning a Holly B. Brough, Taking Stock: Animal Farming and the Environment, Washington, D.C., 1991

6. fakt: Strava bohatá na maso = 7.2 kg emisí oxidu uhličitého, vegetariánská strava = 3.2 kg emisí oxidu uhličitého, veganská strava = 2.9 kg.

„Kus hovězího dobytka vychovaného na skotském vřesovišti má velice odlišnou ekologickou stopu na rozdíl od intenzivního výkrmu za použití koncentrovaného krmiva.“ ~ Tristram Stuart, Author & Activist

7. fakt: V USA se ročně použije 76 milionů kg pesticidů a 7.8 miliard kilogramů dusíkatých hnojiv na 60 milionů hektarů zemědělské půdy, aby poskytla krmivo pro dobytek.

„Potřebujeme pokoru a jasnost, že naše potraviny – ačkoli těží z technologického pokroku – těží stále dobře z ekologických zdrojů, které jsou zadarmo, jako levná energie, velké množství vody všude a stabilní klima.“ ~ Dan Barber, šéfkuchař

krava-znecisteni-vegan-zivotni-prostredi-environment

8. fakt: 4/5 odlesněného Amazonského deštného pralesa souvisí s chováním dobytka.

„Lesy a zvířata chovaná na maso soupeří o stejnou půdu. Ohromná chuť bohatých států po mase znamená, že agrobyznys může platit víc než ti, kteří se snaží zachovat a obnovit lesy. Doslova tu hazardujeme s budoucností naší planety – kvůli hamburgerům.“ ~ Peter Singer, Osvobození zvířat

9. fakt: Rozšířené používání antibiotik u hospodářských zvířat způsobuje vyšší odolnost bakterií vůči antibiotikům, s čímž souvisí i vznik život ohrožujících „super bakterií“.

„Lineární, jednodruhový způsob farmaření je útokem na ekologickou funkci krajiny. Je to něco, co se chystá zničit tuto přirozenou funkci – od půdní struktury až po ekonomii… Je tedy načase začít pracovat se skutečnou ekologickou funkcí.“ ~ Joel Salatin, farmář

10. fakt: Znečištění vody způsobené velkochovy se rovná množství splašků z malého města.

„Neměla by to být zodpovědnost spotřebitele zjišťovat, co je kruté, co není, co ničí životní prostředí a co je naopak udržitelné. Kruté a destruktivní potraviny by měly být nelegální. Nepotřebujeme mít možnost koupit dětskou hračku s olověnou barvou, aerosoly s chlorfluoruhlovodíkem nebo léky s nepopsanými vedlejšími účinky. Stejně tak nepotřebujeme možnost nákupu produktů z hospodářských zvířat.“ ~ Jonathan Safran Foer, Jíst zvířata

11. fakt: Do roku 2050 se předpokládá zdvojnásobení světové produkce masa.

Snížení konzumace hovězího i jiného masa je nejsilnější a jediný čin, kterým můžete zastavit ničení životního prostředí a pomoci zachování přírodních zdrojů. Na našich volbách záleží. Co je nejzdravější pro každého z nás osobně, je také nejzdravější pro podporu života naší drahé, ale zraněné planety.“ ~ John Robbins, prezident organizace EarthSave Foundation a autor knihy Diet for a New America

 

Zdroj článku: quote.com
Zdroj obrázků: pixabay.com

 

Jeden komentář u “11 šílených způsobů, jakými masný průmysl ovlivňuje planetu”

  1. No a tohle je teda řeč jen o hovězím mase? Každopádně to jsou zajímavá čísla, ale co mě na článku trochu irituje je že je před každým bodem napsáno že je to jsou fakta. Ale to už dneska může napsat každý když něco píše že to jsou fakta.. No každopádně masový průmysl už nepotřebuje v dnešní době podpory takových https://topranker.cz/ firem na propagaci, jelikož už je to celosvětová záležitost, a jen malé procento lidí jsou vegani nebo vegetariáni. Aby to zmenšilo počet čísel aspoň na polovinu..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *