Abyste si vytvořili chutné, rychlé a snadné vegan sushi, nepotřebujete nutně bambusovou podložku na rolování. Ve skutečnosti vám stačí jen vaše ruce. Jemné, měkké avokádo se zabalí do rýže, která byla ochucena octem a javorovým sirupem a vzniklá kulička se nakonec posype sezamovými semínky.
Avokádové vegan sushi kuličky jsou lehké nejen výrobu, ale hlavně pro trávení a hodí se k jídlu jak samotné, tak i jako příloha do salátů nebo třeba polévek.
Ingredience na 8 až 10 porcí:
1 hrnek sushi rýže
1 a půl hrnku vody
Půl čajové lžičky soli
1 lžíce rýžového octa (lze nahradit jablečným octem)
1 lžíce javorového sirupu (použít můžete i jiný sirup, např. agáve nebo rýžový)
1 avokádo
Pár kapek limetkové šťávy
4 lžíce sezamových semínek
Postup:
1) Nejdříve uvařte rýži podle návodu na obalu (vaření může trvat od 10 do 30 minut).
2) Dokud je rýže ještě horká, přidejte sůl, ocet a sirup. Pečlivě zamíchejte.
3) Avokádo nakrájejte na malé kousky, ty pokapejte limetkovou šťávou. Namočte si ruce do studené vody (vodu si z rukou neosušujte, musejí zůstat vlhké) a jednotlivé kousky avokáda pokrývejte rýží, kterou následně sbalíte do kuličky.
4) Vrchní část posypte sezamovými semínky.
5) Dobrou chuť! 🙂