Česnek: všelék do mrazivých dnů

Možná jste někdy od svých babiček slyšeli, že je zdravé dát si stroužek česneku na prázdný žaludek. Přestože dnes už se spousta lidí domnívá, že tato metoda prospěšná není, opak je pravdou. Dát si trochu česneku na lačno je ve skutečnosti účinnou prevencí či přímo léčbou na mnohá onemocnění.

Na vědeckém poli se objevila již nejedna studie, jejíž výsledky ukázaly, že konzumace čerstvého česneku předtím, než se čehokoli napijete či najíte, zesiluje jeho účinek, jakožto extrémně silného, přírodního antibiotika. A v čem spočívá efektivita tohoto způsobu podávání česneku? Jednoduše v tom, že po ránu, kdy člověku nic v jeho trávicím traktu „nezavazí“, jsou bakterie v podstatě obnažené a vystavené na pospas silným účinkům česneku, jimž se nemohou bránit.

K čemu je tedy dobré jíst česnek na lačno?

Mnoho lidí si například vyzkoušelo, že se jim zmírnily příznaky vysokého tlaku. Česnek nejenže reguluje krevní oběh, ale také předchází různým problémům se srdcem a podporuje správnou fuknci jater a močového měchýře.

Česnek je účinný i při léčbě potíží s trávicím traktem, jako je třeba průjem. Někteří lidé se dokonce shodují, že pokud jedí česnek opravdu na prázdný žaludek, je úžasný lékem na nervy.

Efektivně účinkuje na žaludeční problémy, napomáhá správnému trávení a chuti k jídlu. Dále pomáhá regulovat stres, čímž zastavuje produkci trávicích šťáv, které jsou tělem vyplavovány, jakmile jsme nervózní.

V alternativní medicíně je česnek považován za jednu z nejúčinnějších potravin, když přijde řeč na detoxifikaci. Tato rostlina je prý natolik účinná, že tělo zbaví parazitů, červů a je skvělou prevencí před cukrovkou, tyfus, deprese a dokonce některé typy rakoviny.

Někteří lidé jsou však přes výhodné přednosti česneku na tento plod alergičtí, tudíž mějte na paměti několik důležitých zásad: alergici nesmějí česnek jíst syrový. Pokud vám i vařený způsobuje potíže jako kožní vyrážky, bolesti hlavy či vysokou teplotu, raději ho nejezte vůbec.

Některé studie také prokázaly, že konzumace česneku může mít nežádoucí vedlejší účinky u lidí HIV pozitivních a lidí, kteří již trpí nemocí AIDS. Je proto důležité, aby se tito lidé ujistili, že je pro ně bezpečné česnek jíst.

Výrazný zápach a chuť česneku by vás neměla odradit od jeho konzumace. Pokud vám však opravdu nevoní ani nechutná, existují doplňky stravy na bázi česneku, které si stále uchovávají některé výhody z čerstvé rostliny.

Dobrý vliv má také na dýchací soustavu: je efektivní v prevenci i léčení tuberkulózy, zápalu plic, astmatu, nastuzení a rýmy, akutnímu i chronickému zánětu průdušek či kašle.

Léčivé účinky si česnek zachovává především v čerstvé formě, ale je možné ho lehce opéct v troubě nebo přidat do omáček. Pamatujte však, že čím déle se česnek vaří a tepelně zpracovává, tím méně účinných látek v něm zůstává.

Velice šetrným způsobem, jak dostat do těla zdraví prospěšné látky z česneku, je vytvořit si tinkturu: nakrájíme 40 gramů česneku, poskládáme do lahve a zalijeme 100 ml 45% alkoholu. Je důležité láhev opravdu dobře utěsnit a nechat směs vyluhovat pět nebo šest dní. Poté ji zceďte a můžete začít s jejím dávkováním. Některé zdroje uvádějí, že se má vypít štamprle tinktury, ale denně stačí pouze čajová lžička nápoje. Jestliže ale do sebe extrakt nemůžete dostat, doporučuje se rozpustit 15 až 30 kapek v teplé vodě s přidanými listy čerstvé máty.

Česnek má i své vnější použití. Dá se z něj udělat obklad na břicho. Látky, které se tak vstřebávají povrchem těla,  mají údajně schopnost utišit nachlazení. Aplikovat se dá také na hmyzí štípance a kousnutí, že je plátkem česneku potřete. To platí i o bradavicích. Po pravidelném tření česnekem mají bezbolestně odpadnout.
Bolí vás zuby? I s tímto problémem je schopen česnek zatočit, když rozžvýkáte v ústech stroužek nebo ho alespoň k bolavému zubu přiložíte.
Na hemeroidy vám pomůže nálev teplé vody s několika stroužky. Pokud jej vypijete, můžete si jím pomoci dokonce i při zácpě, protože tento nápoj vás zaručeně „prožene“.

Seznam prospěšných účinků česneku je opravdu rozmanitý. Je to – dá se říct – univerzální lék na neduhy všeho druhu. Pokud si tedy v zimním období chcete přilepšit a pomoci vaší imunitě, dopřejte si několikadenní česnekovou kůru, ať už přímým pojídáním jeho stroužků nebo šetrnějším podáváním tinktury. Změny ve zdraví brzy poznáte.

 

Zdroje:
Amagase H, Petesch BL, Matsuura H, Kasuga S, Itakura Y. Intake of garlic and its bioactive components. Journal of Nutrition 2001; 131(3s):955S–962S.

Milner JA. Garlic: Its anticarcinogenic and antitumorigenic properties. Nutrition Reviews 1996; 54:S82–S86

Fleischauer AT, Arab L. Garlic and cancer: A critical review of the epidemiologic literature.Journal of Nutrition 2001; 131(3s):1032S–1040S.

Ruddock PS, Liao M, Foster BC, et al. Garlic natural health products exhibit variable constituent levels and antimicrobial activity against Neisseria gonorrhoeae, Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis. Phytotherapy Research 2005; 19(4):327–334.

Why Is Eating Garlic on an Empty Stomach Good?. In: Step to Health [online]. [cit. 2014-11-28]. Dostupné z: http://steptohealth.com/eating-garlic-empty-stomach-good/