Je snídaně nadhodnocená?

Důležitost snídaně by mohl být jeden z nejdéle žijících mýtů, pokud jde o zdravé stravování. Když totiž ve skutečnosti nahlédnete do pozadí vědy ohledně snídaní, nenaleznete mnoho důkazů, které by podporovaly myšlenku, že je snídaně nejdůležitější jídlo dne. Ve skutečnosti záplava nových výzkumů nezávisle prováděných na různých univerzitách po celém světě a publikovaných během srpna v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že snídaně má malý nebo žádný účinek na hmotnost osoby a její celkové zdraví.

V jedné ze studií vědci z University of Alabama a dalších institucí v USA shromáždili téměř 300 dobrovolníků, kteří před začátkem studie drželi dietu. Dobrovolníci byli rozděleni do tří skupin, z nichž jedna měla snídat každý den, druhá měla ranní jídlo vynechat a třetí bylo řečeno, ať dělá to, co doposud. V této třetí skupině byli lidé, kteří byli zvyklí denně snídat nebo nejíst ráno vůbec.

O čtyři měsíce později byli dobrovolníci zváženi a jediný nárůst či úbytek váhy u některých
z nich činil od započetí studie pouze půl kila plus mínus. Podle Gretchen Reynoldsové z New York Times „váha ve všech skupinách nebyla ovlivněna tím, zda někdo posnídal nebo naopak jídlo vynechal.“

Druhá samostatná studie prováděná výzkumníky z University of Bath ve Velké Británii se odpíchla od 33 hubených dobrovolníků a začala měřením jejich metabolických hodnot, hladiny cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Poté byli dobrovolníci rozděleni do dvou skupin, první polovině bylo řečeno, aby snídala, druhá půlka měla snídani vynechat. K tomu dostali zařízení sledující jejich aktivitu v ranních hodinách.

O šest týdnů později byly oběma skupinám znova změřeny jejich metabolické hodnoty, hladiny cholesterolu a cukru v krvi, načež vědci zjistili, že naměřené hodnoty byly téměř stejné jako na počátku studie.

„Jediný rozdíl byl v tom, že se zdálo, že se ‚snídaňojedlíci‘ během rána více pohybují; jejich přístroje ke sledování aktivity ukázaly, že dobrovolníci z této skupiny spálili téměř o 500 kalorií více pohyby lehké intenzity,“ říká Reynoldsová v New York Times. „Ale tím, že snídali, také za den zkonzumovali o 500 kalorií více. Naopak k obecné víře – ráno bez snídaně nevedlo dobrovolníky k vlčímu hladu a následnému spořádání nadměrného množství oběda a večeře, zato však byli po ránu zprvu poněkud více loudaví.“

„Snídaně může být jen další jídlo,“ prohlásil jeden z týmů University of Alabama pod vedením Emily Dhurandhar. „Zatím máme jen málo důkazů naznačujících, že vynechání snídaně může vést k významnému ovlivnění váhy či obecného zdraví osoby.“

Obě studie trvaly vcelku krátkou dobu a budoucí výzkumy by mohly zahrnout vícero dobrovolníků, ale „mírně neuspokojující novinky z vědy vlastně prohlašují, že pokud máte rádi snídaně, je to v pořádku, pokud ne, taktéž,“ říká Gretchen Reynoldsová.

Zdroj:
REYNOLDS, Gretchen. Is breakfast overrated?. In: [online]. [cit. 2014-09-05]. Dostupné z: http://well.blogs.nytimes.com/2014/08/21/is-breakfast-overrated/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&smid=tw-nytimeshealth&seid=auto&_r=3

2 komentáře u „Je snídaně nadhodnocená?“

  1. Snidane/obed/vecere je socialni konstrukt, drive se jedlo, kdyz byl hlad a bylo co :). Anebo melo jidlo prave socialni funkci. Je fajn, kdyz veda odbourava nebo potvrzuje ruzne domnenky souvisejici se stravou. I kdyz nic neni definitivni: souvislosti jsou komplikovane a cely mytus stravy bude jeste tema na dlouho. Pekny clanek!

  2. Taky si myslím, že je snídaně přeceňovaná. Já ji ani tak moc nemusím, ale doma mi ji pořád vnucujou… Radši si dávám kolem 10 hodin až tu svačinu.

Komentáře jsou uzavřeny.