Jednoduché domácí chipsy z řepy

Už máte dost těch stále stejných, nudných bramborových lupínků? Tak to si rozhodně zkuste vyrobit tyto křupavé chipsy z řepy, pečené v troubě, ochucené oreganem a olivovým olejem. Dělají se pouze z pár ingrediencí a nikdy nevypadají stejně. Taky je možné vyměnit řepu dle sezónních surovin například za celer nebo mrkev.

Ingredeince:

2 až 3 středně velké řepy
1/3 hrnku olivového oleje
4 snítky čerstvého oregana (možno použít i sušené)
Dle chuti sůl a pepř

Postup:

1) Předehřejte troubu na 200°C. Nachystejte si plech s pečícím papírem. Pokud máte možnost, použijte místo plechu vícepatrový grilovací rošt s pečícím papírem. Teplo v troubě se tak k řepám dostane rovnoměrně.
2) Nakrájejte řepu i se slupkou na tenká kolečka. Pokládejte kolečka rovnoměrně po jedné vrstvě na plech nebo rošt. Nesnažte se na plech dát všechnu řepu, je třeba ji péct na jednotlivé várky.
3) jakmile máte řepu pravidelně naskládanou na papíru, rozmíchejte olivový olej, čerstvé oregano a pepř. Kolečka shora potřete olejem s pepřem a poté posypte solí.
4) Plech umístěte na 20 až 25 minut do rozehřáté trouby. Po uplynutí této doby plech vytáhněte, jednotlivá kolečka obraťte a stejně jako předešlou stranu i tuto opačnou znovu potřete a posypte. Dejte řepu znovu péct asi na 25 minut až dokřupava. Jakmile se blížíte k 25 minutám času pečení, je potřeba kolečka pečlivě sledovat, jelikož se neupečou všechny stejně rychle. Postupně tak vytahujte každý chips, který nahoře zhnědne.
4) Vytažené chipsy pokládáme na talíř pokrytý papírovými utěrkami, které vsáknout přebytečný olivový olej. Poté chipsy znovu jemně posolíme. Podáváme ihned.
5) Dobrou chuť! 😉

Zdroj obrázku: OneGreenPlanet.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.