Misky z listů rostlin mohou nahradit plastové nádobí

Lidem z thajské Univerzity Naresuan ve městě Phitsanulok se podařilo vyvinout speciální misky a talíře z listů rostlin, které jsou na rozdíl od těch plastových šetrné k životnímu prostředí.

Nápad vzešel v týmu vědců, kteří byli již delší dobu znepokojeni zvýšeným používáním polystyrenových krabiček na jídlo a s tím i rostoucím znečištěním. Výzkumníci proto přišli s novým nápadem vodotěsných a biologicky odbouratelných misek z listů.

Více než rok trval proces, za nímž stáli lektoři z technické fakulty v čele s její děkankou Sarintip Tantanee, při němž byly vytvořeny spolehlivé, použitelné listové misky nahrazující umělé krabičky.

Leaf bowl thai miska talir z listu (2)

Metodou pokusu a omylu skupina výzkumníků zjistila, že pro výrobu nádobí jsou nejvhodnější listy rostliny Butea monosperma, teky obrovské (Tectona grandis), kaučukovníku a fíkovníku.

Mísa bez problémů a prosakování snese horkou vodu a rozpadá se přirozeně poté, co je vyhozena.

Doktorka Sarintip prohlásila, že spolu s městským úřadem bude fakulta spolupracovat na zvýšení povědomí lidí o využívání naší planety. Obě instituace začaly tím, že dodávaly speciální misky na místní každoroční gastronomické festivaly pořádané při příležitostech Nového roku a Songkranu.

Leaf bowl thai miska talir z listu

První popud k tvorbě šetrných rozložitelných misek přišel s lektorkou Samorn Hiranpraditsakul z technické fakulty univerzity, která byla během návštěvy jednoho z chrámů na severu Thajska otřesena hromadami povalujících se polystyrenových krabiček na jídlo v jeho okolí.

Vědkyně prozradily, že pro lesk misek byl využit škrob.

Na veřejnost se šetrné nádobí dostalo v dubnu tohoto roku a vyrobeny jsou v celé škále tvarů.

Leaf bowl thai miska z listu

Zdroj obrázku: Jyothi Pathak

Zdroj článku: Bangkokpost.com

Jeden komentář u “Misky z listů rostlin mohou nahradit plastové nádobí”

  1. Misky jsou super, ale není to nic nového. Před několika lety jsem si stejné dovezla z Indie, kam se do nich běžně dávalo jídlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *