Nejjednodušší sushi

Taky vás spousta receptů a návodů na sushi akorát odradí, protože vypadají občas až příliš složitě? A že nemáte rýžový ocet, černý sezam ani avokádo? Nevadí. I bez těchto ingrediencí lze udělat opravdu výborné sushi s jeho typickou chutí!

Ingredience:

1 hrnek rýže (nepotřebujete sushi rýži, stačí vám obyčejná jasmínová)
1 a půl hrnku vody
Půl čajové lžičky soli
1 až 2 polévkové lžíce jablečného octa
1 až 2 polévkové lžíce rostlinného sirupu (např. agáve nebo datlový)
2 plátky řasy nori
Okurka hadovka, červená paprika (případně jiná čerstvá zelenina, kterou máte zrovna po ruce)

Jak na to?

1) Podle návodu na obalu uvařte rýži, nebojte se přidat trošku víc vody, aby byla rýže lepkavější.
2) Jakmile budete mít rýži uvařenou, přidejte do ní hned – ještě za tepla – sůl, ocet a sirup. S octem se nemusíte bát šetřit. Ookud dáte lžíce dvě, bude chuť příjemně výraznější. Jestli se ale na tolik octu úplně necítíte, dejte pouze jednu lžíci. Pořádně zamíchejte a nechejte zchladnout.
3) Vezměte si utěrku, přeložte ji na půl a položte na ni jeden plátek řasy nori. Jakmile je rýže zchladlá natolik, abyste s ní mohli manipulovat, naneste jí vrstvu na připravený plátek, zhruba v šířce 1 až 1,5 cm. Na rýži naskládejte papriku a okurku hadovku nakrájenou na proužky (viz. obrázek níže). Kromě okurek či papriky chutnají v sushi dobře například listové saláty, kreativitě se meze nekladou. Nakonec vezměte spodní díl plátku i s utěrkou a jednoduše rolujte. Vlhká rýže vám řasu ve výsledku dostatečně slepí.

4) Srolovaný váleček položte nejlépe na dřevěné prkénko (nelepí jak talíř) a stejně postupujte při tvoření druhé rolky. Jakmile budete mít obě hotové, vložte je do lednice a nechte je zchladnout.
5) Stačí půl hodinky v lednici a sushi můžete následně servírovat. Dobrou chuť! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *