Vegan rebarborový sirup s růžovou vodou

Pokud chcete něco opravdu extra, čím si můžete osladit vodu, rozhodně vyzkoušejte tento rebarborovo-růžový sirup. Rebarbora je kyselá a růžová voda zase dodává chuti květinový podtón. Sirup je šťavnatý a sladký. Pokud si chcete kromě chuťových buněk přidat také pastvu pro oči, nalijte jej do vysoké sklenice se studenou vodou a ledem nebo jej pro oživení přilijte do jakéhokoli jiného nápoje.

Ingredience:

400 gramů rebarbory
1 a čtvrt šálku cukru krupice
šťáva z 1 citronu
1 – 2 lžičky růžové vody
3 šálky vody

Návod na růžovou vodu:

1) Dvě hrsti okvětních lístků růží smočíme v 0,5 l vody, kterou v uzavřené nádobě uvedeme pomalu do varu.
2) Poté nádobu odstavíme a stále uzavřenou necháme vychladnout.
3) Vyvařené lístky vyždímáme a získanou kapalinu – růžovou vodu –  můžeme uchovávat v chladničce nejdéle 2 týdny.
4) Životnost domácí růžové vody prodloužíme a její kvalitu zlepšíme přidáním jedné či dvou kapek růžového oleje.

Postup:

1) Z rebarbory odstraňte všechny listy a stonky nakrájejte na 5 až 10 cm dlouhé kousky.
2) V hrnci smíchejte nakrájenou rebarboru a cukr dohromady. Přidejte šťávu z citronu, přiveďte pod pokličkou směs k varu. Poté pokličku sundejte a snižte teplotu. Směs povařte na mírném ohni bez pokličky jednu hodinu.
3) Pomocí cedníku či jiného filtru přeceďte vzniklou tekutinu do misky a přidejte lžičku růžové vody. Sirup poté ochutnejte a dle své potřeby růžovou vodu přidejte.
4) Sirup uschovejte v uzavřené sklenici do lednice.

Zdroj fotografie: OneGreenPlanet.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.