Víte, že je možné vycvičit mozek k upřednostňování zdravé stravy?

Podle nové vědecké studie je možné vytrénovat svůj mozek k tomu, aby preferoval zdravé jídlo před škodlivými, vysokokalorickými potravinami.

Tým badatelů z Tufts University a Massachusetts General Hospital v USA provedl výzkumné skenování mozku na skupině dospělých mužů a žen, aby zjistili, zda je pro nás možné ignorovat návykovou sílu nezdravých potravin a zároveň rozvíjet zálibu ve zdravé stravě.

„Sami od sebe nezbožňujeme hranolky ani nenávidíme celozrnné těstoviny,“ vysvětluje vedoucí výzkumu a psychiatrička Susan B. Robertsová z Tufts Energy Metabolism Laboratory v tiskové zprávě. „Tyto návyky vzniknou časem jako důsledek opakovaného pojídání toxických látek v potravinách.“

Předešlé studie nasvědčují tomu, že jakmile jednou vyrůstáte na nezdravých potravinách, může být velice obtížné si od nich odvyknout, takže pro lidi, kteří přibrali na váze z důvodu žalostného stravování, je velmi těžké změnit své návyky. Doktorka Robertsová se rozhodla tuto záležitost blíže prošetřit, její tým studoval systém odměňování v mozku u 13 obézních mužů a žen s nadváhou, z nichž osm se pokoušelo zhubnout pomocí dietního programu, jenž byl navržen tak, aby zamezil pocitu hladu. Bylo jim nařízeno, aby 25% energie získali
z bílkovin a tuků a polovinu z nízkoglykemických cukrů. Dalších pět účastníků se nesnažilo zhubnout, takže posloužili jako kontrola.

Jejich mozky byly skenovány pomocí magnetické rezonance na začátku studie, po šesti měsících a na konci výzkumu. Tým zjistil, že u skupiny hubnoucích došlo v mozku ke změnám v centrální oblasti odměn, která je spojena s učením a závislostí. Zvýšila se zde citlivost vůči zdravým, nízkokalorickým potravinám a naopak snížila citlivost vůči nezdravému jídlu. To znamená, že když jedli zdravé potraviny, cítili větší uspokojení, než když jedli ty nezdravé.

Tým publikoval své závěry v odborném časopise Nutrition & Diabetes.

„Program na hubnutí je speciálně navržen tak, aby změnil způsob, jakým lidé reagují na různé potraviny a naše studie ukazuje, že ti, kteří se jí účastnili, mají zvýšenou touhu po zdravých potravinách spolu se sníženou preferencí potravin nezdravých. Tento kombinovaný efekt je pravděpodobně rozhodující pro udržitelnou regulaci váhy,“ říká jeden z členů týmu, Sai Krupa Das, také z Energy Metabolism Laboratory. „V návaznosti na naše poznatky jde
o první prokázání tohoto důležitého ‚přepínače‘.“

Tým bere na vědomí, že velikost vzorku je velice malá a studie byla prováděna pouze během šesti měsíců, avšak tvrdí, že jejich zjištění naznačuje, že by mohlo být možné vyladit naše mozky tak, aby toužily více po zdravém než nezdravém jídle.

Zdroj:
Tufts University. Training Your Brain to Prefer Healthy Foods. [online]. [cit. 2014-09-05]. Dostupné z: http://www.newswise.com/articles/training-your-brain-to-prefer-healthy-foods

 

2 komentáře u „Víte, že je možné vycvičit mozek k upřednostňování zdravé stravy?“

Komentáře jsou uzavřeny.